Vluchtelingenopvang en opvanglocaties

Het Rijk heeft alle veiligheidsregio’s gevraagd om minimaal 1000 plekken voor vluchtelingen beschikbaar te stellen. En dit moeten 2.000 plekken worden. De voorkeur gaat uit naar veilige tijdelijke opvangplekken zoals onder andere vakantieparken en leegstaande appartementencomplexen. 

Opvang in De Koepel

Vanaf 21 maart namen de eerste Oekraïense vluchtelingen hun intrek in de Koepel. Deze locatie is een tijdelijke opvanglocatie waar vluchtelingen langer kunnen verblijven. Er wonen intussen ruim 300 mensen. De opvang en het (tijdelijke) verblijf van de vluchtelingen verloopt goed en rustig.

Er is gekozen voor De Koepel:

  • snel beschikbaar en bewoonbaar 
  • voldoende voorzieningen heeft zoals douches en toiletten
  • ruimte heeft voor maximaal 370 vluchtelingen
  • begeleiding heeft 

Meldpunt noodopvang voor nieuwe vluchtelingen in Utrecht

Vluchtelingen uit Oekraïne die nieuw in Nederland aankomen en zelf geen opvang hebben kunnen regelen, kunnen zich melden in Utrecht. Daar is een Crisisnoodopvang ingericht met 450 bedden in een hal van de Jaarbeurs. In Utrecht beschikken ze over een overzicht van alle opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Daar wordt dan bekeken in welke kleinere opvanglocaties in gemeenten in heel Nederland deze vluchtelingen terecht kunnen. 
De locatie in Utrecht bevindt zich in de Jaarbeurs (Hal 5).
Op deze website vind je meer informatie over deze meldpunten.

Gevolgen voor Breda

Naast de 370 opvangplekken in De Koepel onderzoeken we meer locaties om vluchtelingen op te vangen. Dit is in overleg met onze regiogemeenten.