Als vluchteling uit Oekraïne kunt u een financiële bijdrage ontvangen. Deze bijdrage is een landelijke regeling en heet leefgeld. Om voor leefgeld in aanmerking te komen, is inschrijven in de  Basisregistratie Personen (BRP) nodig. 

Afspraak inschrijving

Nadat u een BSN (BurgerServiceNummer) heeft ontvangen krijgt u binnen één week een prepaid pinpas van de gemeente. De medewerker van de gemeente komt naar u toe en geeft u de pinpas. U moet tekenen voor ontvangst.

Wat moet u weten over leefgeld
 

Wijzigingen kunnen invloed hebben op uw recht voor leefgeld. Daarom is het belangrijk dat u wijzigingen direct doorgeeft. Dit kan via het wijzigingsformulier wijzigen leefgeld
 

Hoogte van leefgeld

De hoogte van het leefgeld is landelijk vastgesteld. Het bedrag is per persoon per maand. Uitbetaling is op de 1e van de maand. Valt de 1e in het weekend of op een feestdag, dan is de uitbetaling op de eerstvolgende werkdag.

Berekening per maand

Gemeentelijke opvang Bedrag  
Voedsel 

€ 205,00 

Kleding / persoonlijke uitgaven 

€   55,00 

Leefgeld  € 260,00 
Particulier meerderjarig Bedrag
Voedsel  € 205,00 
Kleding / persoonlijke uitgaven  €   55,00 
Wooncomponent volwassene 

€ 215,00 

Leefgeld € 475,00 
Particulier minderjarig Bedrag
Voedsel  € 205,00 
Kleding / persoonlijke uitgaven  €   55,00 
Wooncomponent volwassene  € 215,00 
Leefgeld € 475,00 

Wanneer stopt leefgeld

Leefgeld stopt als u:

  • gaat werken
  • gaat verhuizen naar een andere stad
  • vertekt naar het buitenland.

Deze wijzigingen geeft u door via het wijzigingsformulier wijzigen leefgeld. Dit doorgeven is belangrijk en voorkomt dat u leefgeld moet terugbetalen.

Wanneer krijgt u leefgeld

Komt u vanuit het buitenland, dan krijgt u leefgeld zodra u staat ingescheven bij de gemeente Breda. U ontvangt leefgeld vanaf het begin van de maand. Bijvoorbeeld: u bent ingeschreven op 12 juli, dan ontvangt u leefgeld vanaf 1 jul (voor heel de maand juli).

Komt u in Breda wonen vanuit een andere stad in Nederland, dan ontvangt u leefgeld vanaf het begin van de volgende maand. Bijvoorbeeld: u bent ingeschreven op 12 juli, dan ontvangt u leefgeld vanaf 1 augustus.

Leefgeld als u stopt met werk

U ontvangt weer leefgeld vanaf het begin van de volgende maand. U kunt via het wijzigingsformulier doorgeven dat u stopt met werken: wijzigingsformulier wijzigen leefgeld.

Wat u moet weten over de prepaid pinpas

Saldo opvragen

U kunt via Prepaid Saldo uw saldo opvragen door uw klantnummer en veiligheidscode in te voeren. Het klantnummer (10 cijfers) en de veiligheidscode (4 cijfers) staan op uw bankpas. Via de website kunt u ook uw transacties inzien.

Digitale betalingen

Digitale betalingen zijn niet mogelijk met een prepaid pinpas. U kunt een eigen rekeningnummer openen bij een bank zoals bijvoorbeeld ING, BUNQ en Rabobank. Internetbankieren is dan mogelijk.

Nieuw rekeningnummer

U kunt dit doorgeven via het wijzigingsformulier wijziging leefgeld:

Geld opnemen bij een geldautomaat

U kunt 1 keer per dag maximaal € 250,- opnemen bij een geldmaat.

Prepaid pinpas of pincode kwijt

Dan kunt u mailen naar contact@breda.nl. De gemeente neemt contact met u op voor het verstrekken van een nieuwe prepaid pinpas.

Geblokkeerde pas

Als uw prepaid pinpas is geblokkeerd kunt u dit mailen naar contact@breda.nl. De gemeente neemt contact met u op voor het verstrekken van een nieuwe prepaid pinpas.