Hulp bieden aan Oekraïne

Breda voor Oekraïne

Breda heeft een historische stedenband met de Poolse stad Wroclaw. Het eerste initiatief van Breda Maakt Mij Blij en Gemeente Breda om goederen in te zamelen, had een goed resultaat. Wroclaw vangt intussen ruim 100.000 vluchtelingen op. Hierdoor blijven er veel goederen nodig zoals houdbaar voedsel, medicijnen en verzorgingsproducten. Onder de naam ‘Breda voor Oekraine’ organiseren De Koepel BV en de gemeente de komende maanden het inzamelen van hulpgoederen, en het vervoer ervan. De wens is om continu goederen naar Wroclaw te brengen. En dit gaat lukken dankzij enkele Bredase sponsoren. 

Samen in actie voor particulieren

Iedereen kan bijdragen om goederen in te zamelen. Het inleverpunt is De Koepel, Nassausingel 26 (aanmelden bij de receptie). Kijk voor meer informatie en welke producten of goederen nodig zijn op bredavooroekraine.nl > draag bij particulier.

Samen in actie voor ondernemers

Ook aan ondernemers vraagt de gemeente om hulpgoederen in te zamelen om de continue stroom hulpgoederen naar Wroclaw op gang te kunnen houden. Kijk voor meer informatie op bredavooroekraine.nl > draag bij bedrijf.

MOOIWERK Breda

De beelden van de oorlog in Oekraïne zijn hartverscheurend en alle hulp is hartverwarmend. Veel Bredanaars willen zich inzetten en bieden hulp.
Wilt u vrijwilligerswerk doen? Of wilt u als vrijwilligersorganisatie of sportvereniging iets aanbieden? Neemt u dan contact op met MOOIWERK Breda. U kunt bellen naar (076) 523 35 60 of mailen naar vrijwilligerswerk@mooiwerkbreda.nl.

Refugeehelp.nl

Refugeehelp.nl is hét nieuwe startpunt voor vluchtelingen uit Oekraïne en iedereen die zich voor hen in wil zetten. Vluchtelingen kunnen hier in hun eigen taal online terecht voor actuele informatie over bijvoorbeeld huisvesting, openbaar vervoer, onderwijs, werk, medische zorg, zorg voor huisdieren of juridische hulp. Ook wijst deze website vluchtelingen naar organisaties en initiatieven die voor hen van belang zijn. Zo kunnen Oekraïners zelf hun weg vinden in Nederland.

Refugeehelp.nl is bedoeld voor vluchtelingen uit Oekraïne omdat hun situatie erg verschilt van andere vluchtelingen. Deze website is ook in het Nederlands, zodat bijvoorbeeld ook particulieren die vluchtelingen opvangen, de vluchtelingen kunnen helpen.

Handjes in de Koepel

Het initiatief ‘Handjes in de Koepel’ heeft in totaal 2300(!) vrijwilligers opgeleverd die samen De Koepel gereed hebben gemaakt voor de komst van de vluchtelingen. 

Rode Kruis

Het Rode Kruis houdt een inzamelingsactie  voor directe hulp aan mensen in Oekraïne. U kunt geld doneren aan Giro 5125 of via de nationale actie aan Giro 555. 

Het Rode Kruis heeft landelijke hulplijnen voor vluchtelingen uit Oekraïne geopend. Door een whatsapp naar 06 48 15 80 53 krijgen vluchtelingen hulp in het Engels of Oekraïens. Ook is er een telefonische hulplijn voor vragen over bijvoorbeeld particuliere vluchtelingenopvang, deze hulplijn is in het Nederlands. Zowel hulpvragers als hulpaanbieders kunnen van 9.00 tot 21.00 uur bellen naar 070 44 55 888.

Spullen doneren

Actuele informatie over spullen doneren vindt u op www.bredavooroekraine.nl. Als er spullen nodig zijn vindt u hier een overzicht van spullen die u op dit moment kunt inleveren, en welke niet.

Ook organiseert Breda Maakt mij blij acties om spullen te verzamelen voor Oekraïne.

U kunt ook contact opnemen met Vluchtelingenwerk Nederland. Zij kunnen landelijk bepalen wat waar nodig is.

Geld doneren

Gelddonaties zijn altijd welkom. Doneren kan via: Rode Kruis Nederland, Giro555.

Open Embassy 

Open Embassy is op zoek naar mensen die goed Engels spreken, goed zijn in het verzamelen van informatie en/of de Oekraïense taal spreken. Het netwerk wordt ingezet om Oekraïense vluchtelingen te helpen met huisvesting, mentale gezondheid en praktische en juridische zaken. 

Hulp voor dieren uit Oekraïne 

U kunt hulp bieden voor dieren uit Oekraine. Denk aan diervoer, mandjes, vaccinaties of het opnemen van vluchtelingen mét dieren in uw huis.

UNHCR 

De internationale vluchtelingenorganisatie UNHCR helpt in Oekraïne en in omliggende buurlanden door ter plekke noodhulp te bieden. U kunt geld doneren.

Meer informatie

Mooie voorbeelden van hulpacties in Breda vindt u op In de Buurt.