Breda heeft een historische stedenband met Wroclaw in Polen. Vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne kreeg deze stad te maken met een stroom vluchtelinge van ruim 100.000. Wroclaw heeft een vriendschapsband met de Oekraïense stad Lviv.
Vanuit het Bredase gevoel van solidariteit en saamhorigheid ontstonden hartverwarmende initiatieven. Breda Maakt Mij Blij (BMMB) nam het eerste initiatief om hulpgoederen in te zamelen voor Oekraïense vluchtelingen in Wroclaw. In samenwerking met de gemeente Breda en Bredase ondernemers zijn goederen ingezameld en naar Wroclaw vervoerd.
Het vervolg van BMMB onder de naam #BredavoorOekraine had enkele goederentransporten en een crowdfunding-campagne als resultaat.

Breda en Wroclaw werken verder aan de afspraken voor het vervolg van de samenwerking. Er is een intentie voor een samenwerking tussen Lviv-Wroclaw-Breda. Op dit moment wordt een Memorandum van overeenstemming (Memorandum of Understanding) voor de internationale afspraken uitgewerkt. 

MOOIWERK Breda

De beelden van de oorlog in Oekraïne zijn hartverscheurend en alle hulp is hartverwarmend. Veel Bredanaars willen zich inzetten en bieden hulp.
Wilt u vrijwilligerswerk doen? Of wilt u als vrijwilligersorganisatie of sportvereniging iets aanbieden? Neemt u dan contact op met MOOIWERK Breda. U kunt bellen naar (076) 523 35 60 of mailen naar vrijwilligerswerk@mooiwerkbreda.nl.

Refugeehelp.nl

Refugeehelp.nl is hét nieuwe startpunt voor vluchtelingen uit Oekraïne en iedereen die zich voor hen inzet. Vluchtelingen kunnen hier in hun eigen taal online terecht voor actuele informatie over bijvoorbeeld:

 • huisvesting
 • openbaar vervoer
 • onderwijs
 • werk
 • medische zorg
 • zorg voor huisdieren
 • juridische hulp

Ook wijst deze website vluchtelingen naar organisaties en initiatieven die voor hen van belang zijn. Zo kunnen Oekraïners zelf hun weg vinden in Nederland.

Refugeehelp.nl is bedoeld voor vluchtelingen uit Oekraïne omdat hun situatie erg verschilt van andere vluchtelingen. Deze website is ook in het Nederlands, zodat bijvoorbeeld ook particulieren die vluchtelingen opvangen, de vluchtelingen kunnen helpen.

Rode Kruis

Het Rode Kruis biedt onder andere eerste hulp, voedsel en psychosociale ondersteuning in Oekraïne, omliggende landen en in Nederland. Hulp blijft nog hard nodig. Het Rode Kruis heeft hiervoor Giro 5125 opengesteld: Help de inwoners van Oekraïne - Rode Kruis

UNCHR

Internationale vluchtelingenorganisatie UNCHR biedt wereldwijd noodhulp aan vluchtelingen. U kunt geld doneren.

Open Embassy 

Open Embassy is op zoek naar mensen die goed Engels spreken, goed zijn in het verzamelen van informatie en/of de Oekraïense taal spreken. Het netwerk wordt ingezet om Oekraïense vluchtelingen te helpen met huisvesting, mentale gezondheid en praktische en juridische zaken. 

Hulp voor dieren uit Oekraïne 

U kunt hulp bieden voor dieren uit Oekraine. Denk aan diervoer, mandjes, vaccinaties of het opnemen van vluchtelingen mét dieren in uw huis.

Kerkdienst vluchtelingen

Dat kan in het centrum van Breda, in de Antoniuskathedraal in de Sint Janstraat 8 is elke dag om 12.00 uur een kerkdienst. De taal is Nederlands, maar vaak maakt de taal voor gelovigen niet zoveel uit. Ze herkennen het ritueel en weten wat er gaande is. Ook zoeken ze een plek om in alle rust even alleen te kunnen zijn en een kaarsje op te kunnen steken. De priesters die in de kathedraal aanwezig zijn, zijn ook beschikbaar voor een gesprek.

Spreekuur Stichting Vluchtelingenwerk Breda

Elke woensdagmiddag is er een spreekuur van 14.00 – 16.00 uur. Locatie: Stichting de Herberg, Haagweg 3, Breda.
Hier kunnen gastgezinnen en vluchtelingen terecht met vragen over onder andere:

 • verblijfsrecht
 • gezinshereniging
 • materiele voorzieningen
 • voorzieningen in Breda
 • taallessen

Bibliotheek Breda

Informatie en nieuws, ook vanuit cultuur, vindt u op bibliotheekbreda.nl.